111 Practice Test: Middle and Late Adulthood

Exercises

1. Which of the following is FALSE regarding the climacteric?
A) All cultures respond in the same way to the climacteric.
B) Men continue to be reproductive after midlife.
C) Most women complete menopause in their early 50s.
D) Couples continue to enjoy sex after the climacteric.

2. Encore careers:
A) are entered into in midlife.
B) emphasize meaning and purpose.
C) focus on making a societal contribution.
D) All of the above.

3. Erikson’s stage for late adulthood is:
A) initiative verses guilt.
B) trust versus mistrust.
C) generativity versus stagnation.
D) integrity versus despair.

4. With age comes wisdom.
A) True
B) False

5. Tacit knowledge declines in midlife.
A) True
B) False

6. Rates of exercise among those 65 and older are higher for women than for men.
A) True
B) False

7. Adult students tend to do ALL BUT WHICH ONE of the following?
A) Focus on speed rather than accuracy.
B) Learn best with minimal distractions.
C) Focus on relevance of content.
D) Rely less on rote memorization.

8. Which category of the U. S. population has the shortest life expectancy?
A) Black males
B) Black females
C) White males
D) White females

9. The Hayflick limit is a concept that explains:
A) marital satisfaction.
B) cell age.
C) increases in intelligence historically.
D) depression in late adulthood.

10. This type of marriage is most likely to include empty love.
A) The vitalized marriage.
B) The passive-congenial marriage.
C) The total marriage.
D) Intrinsic marriage.

11. Which of the following is NOT one of Kubler-Ross’s stages of grief/loss?
A) Recollection.
B) Denial.
C) Bargaining.
D) Anger.

12. A sudden experience of confusion and disorientation is known as:
A) Alzheimer’s disease.
B) Dementia.
C) Delirium.
D) Parkinson’s disease.

13. This station of divorce involves the loss of neighbors and friends.
A) The psychic divorce.
B) The “friendly” divorce.
C) The community divorce.
D) The emotional divorce.

14. A midlife adult is most likely to experience which of the following changes?
A) A loss of taste sensitivity.
B) Becoming nearsighted or farsighted.
C) Developing arthritis.
D) Weight loss.

15. Earl was diagnosed with ALS and given a life expectancy of 2 years. As his disease progressed, his family gradually adjusted to his inevitable death. This refers to which type of grief?
A) anticipatory grief.
B) incomplete grief.
C) preoccupied grief.
D) disenfranchised grief.

16. Secondary aging refers to:
A) Changes in the body that occur during midlife.
B) Changes in height and weight that are part of late adulthood.
C) Aging that occurs as a result of mental states or attitudes.
D) Changes associated with disease.

17. This theory suggests that people in late adulthood focus on friendships primarily because of the enjoyment these relationships bring.
A) Pragmatic exchange theory.
B) Socioemotional selectivity theory.
C) The selection hypothesis.
D) The Hayflick Limit.

18. What percentage of people over 65 require institutional care?
A) 35 percent.
B) 54 percent.
C) 67 percent.
D) None of the above.

19. The expert is someone who:
A) knows a good deal about a particular subject or skill.
B) is exceptional in all areas.
C) has natural talent in an area.
D) focuses on solving-problems by relying on procedure manuals.

20. How common is remarriage?
A) About 10 percent of marriages are remarriages.
B) About 20 percent of marriages are remarriages.
C) About 50 percent of marriages are remarriages.
D) About 70 percent of marriages are remarriages.

Solutions to Exercises

1. A
2. D
3. D
4. False
5. False
6. False
7. A
8. A
9. B
10. B
11. A
12. C
13. C
14. B
15. A
16. D
17. B
18. D
19. A
20. C

License

Icon for the Creative Commons Attribution 4.0 International License

Developmental Psychology by Lumen Learning is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License, except where otherwise noted.

Share This Book